KYSTSTIEN

Forelsk deg i Husøy på fire kilometer

Bilmotoren stilner. Bildøren svinger opp og den friske sjøluften slår mot deg. Du trekker pusten dypt ned i lungene. Som for å kvitte deg med siste rest av byen. Du er klar.

Sandodden badeplass

Du går mot vest. Forbi den nye lekeplassen med volleyballbane. Langs sandstranden på Sandodden badeplass. De blå kyststi-merkene tar deg på utsiden av to eldre eneboliger, tett inntil hverandre. Kanskje det er all historien i veggene som har fått den hvite malingen til å sprekke opp? Sjøen vugger dovent gjennom sundet ved siden av deg.

Stien trekker deg vekk fra vannkanten. Du fortsetter under en høy bro, stablet opp av solide steinblokker. Snart er du blant hus. Sti blir asfalt. Du følger Husøystrandveien til den når Husøyveien og lurer på hvor mange av veiene her det er som er oppkalt etter øya. Til høyre ser du den lille broa du kom kjørende over. Det eneste som binder Husøy til Føynland og fastlandet.

Sjøen vugger dovent ved siden av deg. ©Husøy

Sandslott på Sandodden. ©Husøy

Husøy Båtforening

Du krysser bilveien og kyststien blir sti igjen. Et lite skogholt omfavner både deg og den. Når skogen slipper taket, strekker bryggen på Husøy Båtforening seg ut foran deg. På varme sommerdager ligger fornøyde båter side om side langs bryggekanten og koser seg i sola. I vinterhalvåret ligger de på land med presenningene pakket tett rundt seg og gleder seg til neste sesong.

La skogen omfavne deg. ©Husøy

Kjenn myk sand under skoene. ©Husøy

Finn vårtegn langs stien. ©Husøy

Idrettspark og Nylene badeplass

De blå merkene tar deg forbi det røde allaktivitetshuset og inn i idrettsparken. Du går langs fotballbanene nede ved vannet. Først den lille, så den store. Skosålene dine synker ned i myk sand når du når Nylene. Langgrunne Nylene badeplass, som passer best for den som vil vasse i det fremfor å hoppe i det.

Føynlandsundet vider seg ut ved siden av deg mens du går. I blant tar de blå merkene deg med på en liten svingom rundt små hytter og hus som har lagt seg godt til rette i vannkanten. Du veksler mellom strand, sti og å balansere fra stein til stein i fjæra.

Nebba badeplass

Sund er i ferd med å bli åpent hav. Du nærmer deg Nebba. Badeplassen med eget stupebrett. En slags ekspressrute til det våte elementet. Sjøen klapper engasjert mot svaberget som for å si «kom igjen, da!». Takker du ja til å bli badegjest?

Den sørlige delen av Husøy består av store eneboliger med enda større naturtomter. Fra kyststien ser du kun natur. Det eneste som vitner om at boligene ligger der inne blant trærne, er en og annen kryssende sti. De sniker seg over kyststien foran deg, på vei ned til egen brygge eller badeplass.

Små hytter og hus koser seg i vannkanten. ©Husøy

Start og mål i Husøy Havn. ©Husøy

Skjærgårdsidyll i Strandveien. ©Husøy

Husøy Brygge og Borge Hotell

Turen fortsetter på sand og grus nede i fjæra og på myk sti i skogbrynet. Hele veien med bruset fra havet som eneste lydspor. Langstrakte svaberg leder deg tilbake til bebyggelsen og Husøy Brygge. Alleen mot Borge Hotell forsvinner oppover på venstre hånd. Du tar inn på Strandveien. Husene ligger tett og skjærgårdsidyllen er skrudd på maks.

Du er tilbake ved bilen. Når byggearbeidet i Husøy Havn er ferdig vil kyststien gå forbi langs bryggen. Før du åpner bildøren lar du blikket gli en siste gang over det nye nabolaget i vannkanten.

Turen er over.
Blir det flere?